Historie og kulturarv

 

• Vil du mærke historiens vingesus på gadehjørnerne og leve med kulturarv i baghaven, så er Lejre et swipe til højre.

• Her finder du 49 landsbyer med hver deres historiske præg, fra Glim i øst til Gershøj i Nord, over Englerup i vest til Tolstrup i syd. Smukke, gamle landsbyer med 300 bevaringsværdige bygninger og 20 fredede bygninger.

• Næsten halvdelen af Lejres byer er med deres unikke landsbymiljø, særligt bevaringsværdige landsbyer. I Lejre har vi smukke kirker, godser og slotte, maleriske fjordlandskaber, vandmøllernes dal, hellige kilder og historiske kroer - altid et sted som er et besøg værd!

• Fra istidslandskaber til Nationalparken Skjoldungernes Land bor vi med 18 særligt udpegede kulturmiljøer, hvor natur og kultur smelter sammen og går op i en højere enhed.

• De 247 fredede gravhøje fortæller om en kultur, der har rødder flere tusinde år tilbage. Nogle af de tidligste historiske kilder, sagaer og sagn, fortæller at det var i netop Gl. Lejre hvor kongeslægten Skjoldungerne regerede fra: det er fortællinger, som i dag viser sit ansigt i farverige personer som fx vikingekongen Ragnar Lodbrog og verdenskendte fortællinger som digtet om Beowulf. Selvom fortællingerne er sagn, gemmer det mystiske historiske landskab, på nogle fantasiske arkæologiske fund som giver fantasien frit løb.

• De 6 mest besøgte kulturhistoriske aktører er Sagnlandet Lejre, Ledreborg Slot, Lejre Museum, Tadre Mølle, Herthadalen og Sonnerupgaard.

• På Lejre Bibliotek & Arkiv kommer du helt tæt på historien.

Læs mere her:

Visit Lejre

Oplev Lejre

 

 

Bemærk: Denne henvendelse understøtter ikke sikker post. Hvis din henvendelse indeholder følsomme personoplysninger, såsom cpr-numre, bedes du sende din meddelelse via sikker post på borger.dk